На МСУ во Свети Николе заврши Шестиот меѓународен филозофски дијалог „Исток – запад“ со четвртата сесија

На МСУ во Свети Николе продолжи Шестиот меѓународен филозофски дијалог „Исток – запад“ со втората и третата сесија
7 октомври 2021
Се одржа 13-та Меѓународна научна конференција „Меѓународен дијалог: ИСТОК-ЗАПАД“
10 јуни 2022

Четвртата и последна сесија на Шестиот меѓународен филозофски дијалог „Исток – запад“ се одржа на 8 октомври 2021 во просториите на Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“, со почеток од 11:00 часот.Свои излагања имаа:

  • Џоди Џенсен, директор на Polányi Centre, Институт за напредни студии Кесег, Унгарија, на тема EDITORIAL INTRODUCTION TO THE VOLUME. LOGIC, MESSAGES AND OVERVIEW OF THE PROCESS


  • Игор Стипиќ, кандидат за доктор на науки, Универзитет Регенсбург, Германија, Институт за напредни студии Кесег, Унгарија, на тема WHOSE IS HERCEG KOSAČA? POPULIST MEMORY POLITICS OF CONSTRUCTING “HISTORICAL PEOPLE” IN BOSNIA AND HERZEGOVINA


  • Марија Ивановиќ, универзитетски тутор, Центар за интердисциплинарни постдипломски студии, Универзитет во Сараево, Босна и Херцеговина, на тема OF (ANTI)FASCISTS AND (ANTI)COMMUNISTS: CONSTRUCTING THE PEOPLE AND ITS ENEMIES AT THE PARTISAN MEMORIAL CEMETERY IN MOSTA


  • Астреа Пејовиќ, кандидат за доктор на науки, Централноевропски универзитет, Будимпешта и Виена, на тема THE “WAR FOR PEACE”: COMMEMORATION OF THE BOMBING OF DUBROVNIK IN MONTENEGRO


  • Димитар Николовски, извршен директор, Центар за европски стратегии „Евротинк“, Скопје, кандидат за доктор на науки, Полска академија на науките во Варшава и научен соработник, Институт за напредни студии, Унгарија, на тема INTEGRATION VERSUS IDENTITY: MEMORY POLITICS, POPULISM AND THE GOOD NEIGHBORLINESS AGREEMENT BETWEEN NORTH MACEDONIA AND BULGARIA


  • Филип Љапов, кандидат за доктор на науки, Централноевропски универзитет, Будимпешта и Виена, на тема LUKOV MARCH AS A “TEMPLATE OF POSSIBILITY” FOR HISTORICAL REVISIONISM: MEMORY, HISTORY AND POPULISM IN POST-1989 BULGARIA.


Отворањето и првата сесија на филозофскиот дијалог се одржаа на 6 октомври 2021 во просториите на МАНУ, со почеток од 11:00 часот. Во организација на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“, Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” од Скопје и Филозофското друштво на Македонија од 6 до 8 октомври 2021 година се одржа Шестиот меѓународен филозофски дијалог „Исток – Запад“, откако неговото одржување беше одложено поради пандемијата во 2020 година. Настанот беше хибриден и можеше да се следи, како и да се поставуваат прашања преку платформата Zoom.

На 7 октомври (четврток) дијалогот продолжи во Свети Николе, во просториите на Меѓународниот Славјански Универзитет „Г. Р. Державин”, со почеток во 10 часот. Собирот заврши со последната сесија на 8 октомври (петок) во Свети Николе, со почеток во 11 часот.